Make your own free website on Tripod.com
 
 ::Menu
 Kelas Iqra
 Nasyid
 Fotosanasini
 Pelabuhan SDK
 Koleksi Dr Masitah
 Koleksi Dr Ikmal 1
 Koleksi Dr Ikmal 2
 Website LPPS
 Pautan
.
 ::Menarik
 Kalender Hijriah
 Islamik Wallpaper
 Nada dering/logo Islamik
 Kaligrafi Islam
 Audio Ceramah Al-Ahkam
.
 ::Bersama Dr Salam
1.Pantang melihat wanita seksi
2.Ibubapa paksa kembali agama asal
3.Kecewa bapa liat
sembahyang
4.Hukum suami sering menonton VCD lucah
.
 ::Bersama Dr Masitah
1.Pakai minyak wangi ada  alkohol
2.Bawa pulang lauk kenduri
3.Tipu tuntutan kerja lebih masa
4.Perbezaan anak susuan dgn anak angkat
5.Guna wang suami sekadar perlu
.
 ::Bersama Dr Ikmal
1.Anjuran berkahwin
2.Memilih pasangan
3.Tujuan berkahwin
4.Kerugian bagi perempuan yg menolak perkahwinan
5.Pertunangan
6.Adat walimatul urus yg haram
.
 ::Artikel Lepas
1.Keagungan Solat
2.Kebesaran Solat
3.Menjaga waktu solat
4.Konsep & huraian doa
5.Konsep ibadah dlm kerja
6.Hati tenang jika solat diterima
7.Pemberi,penerima rasuah dikalangan org munafik
.
::
Rasul tidak gemar orang pura-pura susah

Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Apabila engkau dikurniakan Allah harta kekayaan, maka hendaklah diperlihatkan kesan nikmat Allah dan kemurahan-Nya itu ke atas engkau.” (Riwayat oleh Al-Hakim dari Bapa Abi Al Ahwas) 

Setiap orang yang mendapat harta kekayaan perlu melahirkan kesyukuran dengan menggunakan kekayaan atau memperlihatkan kesan kekayaan dalam bentuk pakaian atau rumah tangga yang baik agar nikmat itu dapat dilihat merubah hidupnya.

Arahan ini ialah untuk menjadi teladan dan galakan kepada orang lain supaya mempergunakan setiap nikmat dikurniakan Allah dengan sebaik-baiknya.

Diriwayatkan oleh Malik berkata, aku menemui Rasulullah dengan pakaian yang buruk lalu Rasulullah bertanya: “Apakah awak mempunyai harta?” Aku menjawab: “Telah dikurniakan kepadaku kekayaan ternakan dari unta, kambing, kuda dan hamba”.

Lalu Rasulullah menegur: “Apabila engkau dikurniakan harta kekayaan, hendaklah diperlihatkan kesan nikmat Allah dan kemurahan-Nya itu ke atas engkau.”

Rasulullah menegur Malik yang kaya-raya tetapi masih berpakaian compang-camping itu supaya berpakaian yang layak dengan kekayaannya.

Dalam sebuah hadis lain yang sama tujuannya Rasulullah bersabda: “Apabila engkau dikurniakan Allah kekayaan, maka hendaklah ditunjukkan kesannya ke atas engkau, kerana Allah suka melihat kesan kurniaNya yang baik ke atas hambaNya, dan Allah tidak suka memperagakan kesusahan atau berpura-pura memperlihat susah dan derita kepada orang lain sedangkan ia mampu memakai pakaian yang wajar dengan darjat kehidupan.”

Fungsi harta kekayaan bukan untuk dimiliki dan disimpan begitu saja, sebaliknya digunakan untuk mengubah keadaan hidup seseorang dan kemuncaknya ialah menggunakan harta kekayaan bagi membantu orang yang kurang bernasib baik melalui sedekah.
 
 

::
Tahajud penawar hilangkan penyakit, hapus dosa

“DAN pada sebahagian malam hari, sembahyang tahajudlah kamu sebagai satu ibadat tambahan bagimu. Mudah-mudahan Tuhanmu mengangkatmu ke tempat terpuji.” – (Surah al-Isra, ayat 79).

Inilah kelebihan dan ganjaran kepada umat Islam yang mengerjakan sembahyang tahajud. 

seterusnya...
 

::
Antara tanda rezeki tidak berkat

ISLAM memang menggalakkan umatnya memiliki harta yang banyak untuk menjamin anggota keluarga dan keturunannya agar sentiasa hidup senang bahagia.
Sabda Rasulullah bermaksud: "Biarlah kamu mati meninggalkan harta untuk anak kamu. Ia adalah lebih baik daripada anak kamu meminta-minta kepada orang lain selepas kamu mati."

Seterusnya...
 

::
Hati tenang jika solat diterima
BEGITU besar rahmat dan kasih sayang Allah kepada umat manusia di dunia ini, sehingga tidak ada satu makhluk pun yang mampu menghitung besarnya kurniaan yang diberikan Allah itu.
Rahmat Allah yang luas diberikan kepada siapa yang dikehendaki-Nya, tidak kira kepada orang yang beriman ataupun mereka yang ingkar perintah serta suruhannya.

seterusnya...
 

::
Pemberi, penerima rasuah di kalangan orang munafik
Oleh Wan Esma Wan Ahmad
PERKATAAN rasuah berasal daripada perkataan arab iaitu ‘al-risywah’. Dalam al-Quran, rasuah digolongkan dalam kata umum ‘batil’ iaitu amalan yang tidak diterima. Perkataan batil ini juga meliputi perbuatan jenayah lain seperti merompak, memeras ugut dan menipu. 

seterusnya...
 

::
Hassan Bandung
Bagi masyarakat Islam di Malaysia, Hassan Bandung atau nama sebenarnya AhmadHassan merupakan seorang tokoh agama yang dikenali ramai.
Beliau yang juga dianggap sebagai tokohulama nusantara, lebih dikenali diIndonesia kerana peranannya dalam PersatuanIslam ( Persis ) yang memangterkenaldisana.

Seterusnya...
 

 

::
Festival Nasyid Peringkat Negeri Sabah 2004

29/05/2004@Sabtu
Kumpulan Nasyid Ziyyan dan Kumpulan Katara menjadi Johan dalam kategori Tradisi dan Moden.Kedua kumpulan tersebut mewakili Bahagian Pendalaman Bawah,iaitu Daerah Sepitang.Penaung kumpulan tersbut adalah YB Dato Sapawi.
Juri hakim telah memilih Zayyan menjadi johan dalam kategori tradisi atas sebab suara kumpulan terbaik.Manakala Kumpulan Katara dipilih oleh juri hakim atas sebab lagu dan lirik terbaik.
Hadiah telah disampaikan oleh Yang DiPertua Negeri Sabah kepada para pemenang.
Kedua kumpulan tersebut akan mewakili negeri Sabah ke Festival Nasyid Kebangsaan yang akan diadakan di Kuala Lumpur pada bulan Ogos 2004.
 

::
Kerana dia aku mengenal al-Quran..... 
Oleh: zain y.s 
Alif.. Ba.. Ta... Adalah antara huruf-huruf yang mula-mula saya dan semua muslim kenal sebagai jembatan untuk membolehkan kita membaca al-Quran. 
Setiap malam selepas maghrib, saya bersama-sama dengan kanak-kanak kampung akan ke rumah guru al-Quran kami. Baik lelaki atau perempuan. 

seterusnya...
 

::
Maklum Balas
Sekiranya anda ada foto atau artikel yang
menarik untuk dikongsi bersama sila hantarkan ke emel ini
webmaster@demimasa.cjb.net
Sekian,Terima kasih.webmaster
 

.

Fotosanasini

Klik sini
Kelas Iqra

Klik sini
Nasyid

Klik sini
MyMasjid

Masjid Daerah Sanakan
Tel: 089-224567

Masjid Negeri Sabah
089-243117
Berita Islam Sedunia
Berita Islam

::Fakta dan Peta Palestin
::Page Hits
 
 Hakcipta © demimasa.cjb.net 2000-2004